Region. Kampania wyborcza do PE rozpoczęta

Jak już informowaliśmy – na posiedzeniu Kujawsko-Pomorskiego Zarządu Wojewódzkiego Nowej Lewicy rozpoczęto przygotowania do kolejnej kampanii wyborczej wyborem Beaty Krajewskiej na szefową Wojewódzkiego Sztabu Wyborczego. W kolejnym kroku Zarząd Wojewódzki uchwałą nr 4/2024 powołał skład osobowy tego sztabu.

Jednocześnie przygotowano organizacyjnie ogólnopolską akcję zbierania podpisów poparcia pod listą kandydatów KKW Lewicy do Parlamentu Europejskiego.

W składzie Wojewódzkiego Sztabu Wyborczego KKW Lewica w Bydgoszczy są:

• Beata Krajewska – szefowa sztabu i rzeczniczka prasowa, Nowa Lewica
  • Piotr Kowal – Nowa Lewica
  • Piotr Hemmerling – Nowa Lewica
  • Jacek Warczygłowa – Nowa Lewica
  • Zbigniew Welenc – Nowa Lewica
  • Zofia Stachura – pełnomocniczka finansowa, Nowa Lewica
  • Zdzisław Błaszak – Unia Pracy
  • Jerzy Kołomyjec – PPS
  • Aleksandra Smolaga – Lewica Razem
  • Grzegorz Głowacki – Nowa Lewica

Województwo kujawsko-pomorskie jest okręgiem wyborczym nr 2. Uchwałą Zarządu Wojewódzkiego Nowej Lewicy nr 5/2024 zaakceptowano 10 kandydatur na listę KKW Lewica., czyli w maksymalnym dopuszczalnym liczbowo składzie.

Krajowa prezentacja kandydatów odbędzie się 27 kwietnia podczas Konwencji KKW Lewica, który to komitet wyborczy został już zarejestrowany w Państwowej Komisji Wyborczej jako pierwszy w kraju.

Rozpoczęła się zatem akcja zbierania podpisów poparcia dla list KKW Lewica. Wg wymogów ordynacji do listy kandydatów do Parlamentu Europejskiego w każdym okręgu wyborczym należy dołączyć co najmniej 10 tysięcy podpisów poparcia wyborców stale zamieszkałych w danym okręgu wyborczym. Sztab przyjął zadanie z naddatkiem na wypadek wyeliminowania wadliwie umieszczonych podpisów i celuje w liczbę 13 tysięcy. To ambitne zadanie organizacyjne dla działaczy Lewicy w instancjach powiatowych.

Do tej akcji może włączyć się każdy członek i sympatyk partii lewicy albo lewicowej organizacji młodzieżowej czy pozarządowej. Można złożyć własny podpis na liście lub samemu zorganizować zbieranie podpisów wśród kolegów, znajomych, sąsiadów, rodziny itp. Czasu zostało niewiele, bo raptem tydzień.

Listę do zbierania podpisów można pobrać klikając TUTAJ   lub na planszę poniżej:

lista wyborcza podpisy

Zbierając podpisy trzeba pamiętać jednak o zasadach RODO i przestrzegać tajności zawartych tam danych personalnych.

Listę podpisać można podczas ulicznych zbiórek i w punktach organizowanych przez działaczy Lewicy albo w siedzibach powiatowych biur Nowej Lewicy na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w Aleksandrowie Kuj., Bydgoszczy, Chełmnie, Grudziądzu, Inowrocławiu, Lipnie, Mogilnie, Sępólnie Kraj., Świeciu, Toruniu, Wąbrzeźnie, Włocławku i Żninie.

Siedziba Wojewódzkiego Sztabu Wyborczego KKW Lewica znajduje się w Bydgoszczy (85-006) przy ul. Paderewskiego 28/2.

Pobierz, podpisz, zachęć do podpisania list KKW Lewicy!

Na fot. w akcji zbierania podpisów poparcia dla listy KKW Lewicy w Grudziądzu Rafał Heidek, Wioleta Betlejewska i Witold Michalski

opr. nim, 19 kwietnia 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!