PiS - zgotował # PIEKŁO KOBIET # - niewyobrażalne, ale prawdziwe

LEWICA RADOMSKA WOBEC ZAKAZU ABORCJI.

Atrapa Trybunału  konstytucyjnego wydała  haniebny  wyrok  na kobiety. Ten pseudo trybunał orzekł 22 października 2020 roku, że aborcje ze względu na ciężkie, nieuleczalne, a także śmiertelne wady płodów są niezgodne z konstytucją. To koniec legalnych aborcji w Polsce. Wyrok na kobiety wejdzie w życie praktycznie od zaraz.

PiS wyprowadziło tysiące ludzi na ulicę w szczycie pandemii. To nieodpowiedzialne  prowokowanie ludzi do wyjścia  na ulice  w  czasie  epidemii. Emocji po takiej decyzji  trzeba  było się  spodziewać i  nie  można  dziś  mówić ,że   te  protesty  są  nieuzasadnione.

PiS wydał wojnę kobietom, ale to kobiety tę wojnę wygrają.

Kobiety będą protestowały i spowodują, iż ten rząd odejdzie w niepamięć. Ten wyrok został wydany właśnie po to, aby przykryć kryzys, który nadciąga oraz te, który już teraz mamy: w służbie zdrowia, w oświacie, w finansach publicznych.

Dotychczasowe prawo co prawda pozwalało na aborcję, ale penalizowało jakiekolwiek wsparcie dla kobiet. Ustawa antyaborcyjna, która funkcjonuje do 27 lat nie była żadnym kompromisem. To była ustawa, którą przeforsował Kościół oraz prawicowi fundamentaliści. Przez wiele lat środowiska lewicowe postulowały liberalizację tych przepisów. Środowiska liberalne twierdziły, iż ruszanie tego kompromisu skończy się zaostrzeniem przepisów. Fundamentaliści szli do przodu i zmienili język, ciąża nie jest już ciążą, ale dzieckiem poczętym lub nienarodzonym; a zwolennicy fundamentalistycznego prawa nazywają się obrońcami życia, chociaż często te same osoby są zwolennikami kary śmierci. Fundamentaliści posuną się dalej, przesłanka z gwałtu lub zagrożenie życia i zdrowia kobiety będą podważane. Taki projekt też już był. W tej chwili kobiety zostaną zupełnie i całkowicie same. Będą osamotnione i będą bały się szukać wsparcia u lekarzy.

Lewica złoży projekt ustawy ratunkowej. Ustawy, która depenalizuje zabieg aborcji. Nasz projekt ustawy to odpowiedź na haniebny wyrok TK i kolejny etap walki.

Składając ten projekt ustawy mówimy sprawdzam: Koalicji Obywatelskiej, Polskiemu Stronnictwu Ludowemu, wszystkim tym, którzy chcą nazywać się demokratami. Albo poprzecie nasz projekt ustawy i będzie z nami naprawdę, a nie tylko w deklaracjach, walczyć o pełnie praw kobiet; albo stoicie tam, gdzie fasada Trybunału Konstytucyjnego, fanatycy z PiS i Ordo Iuris.

Czekamy na Wasze deklaracje i poparcie incjatywy Lewicy.

Rada Miejska Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Radomiu

Radom, dnia 25 października 2020r.

Poniżej przedstawiamy relacje oparte ujęciami foto z protestów, jakie miały miejsce w Radomiu po ogłoszeniu przez pseudo Trybunał Juli Przyłęskiej - odkrycia towarzyskiego i kulinarnego Jarosława Kaczyńskiego,  wyroku na kobiety: [wykorzystano z relacji cozadzień.pl]:

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!